Du har kanskje litt høyt blodsukker, eller har diabetes? Da er det ekstra viktig å passe på hva du spiser. Maten du velger har stor betydning for hvordan du har det både i dag og på lang sikt. Her får du enkle og konkrete kostholdsråd for de med høyt blodsukker.
Hvorfor er kosthold viktig når du har høyt blodsukker?
Riktig kosthold er et av de viktigste verktøyene du har for å ta vare på helsen din når du har høyt blodsukker eller diabetes. Maten du velger påvirker blodsukkeret direkte, og kan bidra til å redusere blodsukkeret og holde det stabilt gjennom hele dagen. I tillegg påvirker kostholdet energinivået ditt, og spiller en viktig rolle i å forebygge høyt blodtrykk og ugunstige kolesterolverdier.
Helsedirektoratets kostråd
De generelle rådene fra Helsedirektoratet gjelder også for deg med høyt blodsukker eller diabetes.
- Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede
- Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider
- La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag
- Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt
- Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett
- Begrens godteri, snacks og søte bakevarer
- Drikk vann!
Spesielt for deg med diabetes eller høyt blodsukker
I tillegg bør du med høyt blodsukker eller diabetes tenke ekstra på:
- Begrens sukker i mat og drikke – spesielt brus, saft og søtt bakverk.
- Frukt og bær er sunt, men spis dem i passe mengder og gjerne sammen med proteiner eller fett.
- Spis mer belgvekster som erter, bønner og linser, og nøtter – de gir langsommere blodsukkerstigning
- Fordel karbohydratene gjennom dagen, og spis gjerne flere små måltider.
Når bør du spise?
Finn en måltidsrytme som passer deg og hjelper deg å holde blodsukkeret stabilt.
- Regelmessige måltider (3–4 per dag og eventuelle mellommåltider) passer best for mange for å gjøre måltidene mindre, og gir et lavere karbohydratinntak som gir jevnere blodsukker.
- Færre og større måltider kan passe bedre hvis du lett overspiser av å ha mange måltider.
- Kombiner alltid karbohydrater med protein og/eller fett for jevnere og langsommere blodsukkerstigning.
Kilder: Helsedirektoratet, Diabetesforbundet